Érdekességek a parajdi sóról

Parajdi só alkalmazhatósága: 

  • étkezési só, ételízesítésre
  • ivókúra
  • párologtató só
  • sópára
  • sószappan
  • fürdősó
  • sómécses, sólámpa
  • sótégla 

Ezekből adódóan sószobák és sókamrákat alakítanak ki 

Ezeknek különféle jótékony hatásai vannak a szervezetre, sok egészségügyi probléma kezelésére lehet felhasználni.

sobarlang

A sószappan de leginkább a fürdősó felhasználásával fürdőkúrát is vehetünk ami méregtelenít, ellazít és megnyugtat. Ezenfelül bőr, mozgásszervi, reumatikus, neurológiai problémákra és nőgyógyászati fertőzések ellen is hatásos. A sószappan inkább hatásosabb arcápolásra, bőrfeszesítésre, miteszeres bőrre és ezek mellett ekcémára, allergiára, herpeszre és gombás fertőzésekre. Ha egyébb fájdalomcsillapításra lenne szükségünk alkalmazhatunk parajdi sópárnát is, amelyet hidegen vagy melegen is használhatunk. A párnát érdemes félévente kicserélni. A sót inhalálással is alkalmazhatjuk ezáltal elősegítve a légzést azzal, hogy a gyulladások során feloldja az orr és egyéb melléküregbe lerakódott váladékot.

Mind ezeken felül a só az emésztéshez és a tápanyagok felszívódásához a szervezetben szükséges lehet. Erősíti a csontozatot és csökkenti a veszélyét a visszerek és a hajszálerek megrepedését. 

Érdekességek a parajdi sóval kapcsolatban: 

Vannak olyan gyermeknevelő intézmények (bölcsöde, óvoda, ...), melyekben sószobák találhatóak. A fiatalkorúak fejlődő szervezetére különösképpen jó hatással vannak az ilyen helyiségek. Az idősebbeknek elsősorban az asztmásoknak érdemes sólámpát használni és éjszakára égve hagyni.

A lyoni szakács világbajnokságon a magyar szakácsok parajdi sóval főztek. A parajdi sót Erdélyből szállítják ezáltal környezet barátabb megoldásokkal jár, mint a Himalája sóé amit Pakisztánból és Afganisztánból szállítanak. Ha mértékkel fogyasztjuk akkor nem okoz vérnyomás illetve veseproblémákat, mivel nátrium-kloridot tartalmaz ami önmagában tiszta só. Jellegzetes szürke színét az őstengeri iszap okozza.

A parajdi sót több bányában is bányásszák többek között:

József, Erzsébet, Dózsa György és a Telegdy-bányában.

A parajdi sót (bár ekkor még nem így hívták) már I. István sószállító hajói szállították 1003-tól  a Maroson. A régebbi időkben annyira értékes volt székelyföldön az ottani só, hogy Luxemburgi Zsigmond a földesuraknak megtiltotta a földjükön való sóbányászatot. Ezután II. András egy törvényt hozatott miszerint a Székelyek és a Szászok évente mindössze háromszor vihettek haza magukkal sót az ottani bányákból. 

Parajd neve a sóbányája és a gyógyhatású sókészítményei miatt vált híressé.

A só védi a sejteket és a bőrt. Szükséges a rák kezelésében és megelőzésében és szüksége van a vesének is sóra mert különben elsavasodik.

Parajdi só rendelése
Újdonság

Paleolit Parajdi sóétkezési 1kg

Paleolit Parajdi só étkezési 1kg

Adalékanyagoktól mentes, magas ásványianyag-tartalmú, vegyes szemcseméretű étkezési só.

Ár: 495 Ft
Megnézem
Népszerű

Multi 4U Parajdi só 1kg

Multi 4U Parajdi só 1kg

Adalékanyagoktól mentes, magas ásványi anyag tartalmú, vegyes szemcseméretű étkezési só.

Ár: 440 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!